top of page
erlend, helene, øyvind.jpg

Starten på Hella Sopperi

Under covid ble Erlend permittert fra jobben. Han måtte tenke nytt, da ingen ville ansette i denne perioden. Det stod et tomt fjøs på gården til Erlend sine foreldre, kanskje han kunne bruke det til noe? Kanskje dyrke sopp? Dermed begynte han og Helene å pusse opp de gamle grisebingene på Uthella. 

 

I samme stund står Øyvind, bare 1062 meter unna, og spar ut av møkkakjelleren på Innhella. Her tenkte han og Anne Marit å dyrke sopp.

Det ble selvsagt til et samarbeid, når de to eneste sopprodusentene i Bergensområdet viste seg å være naboer.

Råvarer

Vi er opptatt av å bruke lokale råvarer i produksjonen, og å være en positiv aktør i nærmiljøet.

 

Vi tar i mot ca 200 kg kaffegrut fra Equinor Sandlsli hver uke. Hvor kult er det ikke at vi kan dyrke mat på noe som vanligvis kastes? Både østerssopp og shiitake trives med kaffegrut i substratet.

Chaff får vi fra BKB og Yalla Yalla kaffe. Vi kjøper halm fra det lokale Felleskjøpet, et biprodukt fra kornproduksjon. Vi bruker også litt treflis.

Produksjonen

Vi har vår egen lab hvor vi formerer soppkulturene våre under sterile forhold. Dette gjør at vi kan lage starterkultur (mycel) selv.

Hver tirsdag har vi "blandedag". Vi pasteuriserer råvarene og blander det med starterkultur, før miksen tømmes i poser.

Disse posene må gjennom en sommer- og høstsyklus før soppfruktene vokser frem. Posene  plasseres først i et varmt rom (sommer), og etter et par uker flyttes de til et kjølig og fuktig rom (høst). Hele prosessen fra blandedag til ferdig sopp tar ca. 4-6 uker, avhengig av type sopp.

Foreløpig gjøres all produksjonen for hånd i sopperiet.

bottom of page