Starten på Hella Sopperi
Under covid ble Erlend permittert fra jobben. Han måtte tenke nytt, da ingen ville ansette i denne perioden. Det stod et tomt fjøs på gården til Erlend sine foreldre, kanskje han kunne bruke det til noe? Kanskje dyrke sopp? Dermed begynte han og Helene å pusse opp de gamle grisebingene på Uthella.
Det viste seg å være stor interesse for sopp i Bergen og området rundt. Produksjonen har siden vokst videre inn i resten av fjøset, og vi tilbyr nå fersk blågrå østerssopp, piggsvinsopp (lions mane) og shiitake til restauranter og private i bergensområdet.
Hvem er Hella Sopperi?
Produksjonen
Vi har vår egen lab hvor vi formerer soppkulturene våre under sterile forhold. Dette gjør at vi kan lage starterkultur (grain spawn) selv.
Hver uke lager vi til nytt soppsubstrat. Vi pasteuriserer råvarene og blander det med starterkultur, før det fylles i pustende poser. Soppene vi dyrker vokser på døde trestammer i naturen, og det prøver vi å etterligne, og vi kaller derfor posene for “kunstige trestammer”. Plasten utenpå skal etterligne bark, og substratet inni er enten treflis, halm eller kornavrens.
Disse posene må gjennom en sommer- og høstsyklus før soppfruktene vokser frem. Posene plasseres først i et varmt rom (sommer), og etter et par uker flyttes de til et kjølig og fuktig rom (høst). Hele prosessen fra blandedag til ferdig sopp tar ca. 4-6 uker, avhengig av type sopp.